Trening sportista i metabolizam masti

Trening sportista

Trening sportista

Trening sportista – Poboljšanjem opšte (aerobne) izdržljivosti treningom povećavaju se veličina i broj mitohondrija i koncentracija oksidativnih enzima unutar mišićnih ćelija.

Što uvećava sposobnost sportiste da koristi veće količine masti tokom fizičke aktivnosti.

Neke vrste masti iz hrane su takođe potrebne da bi nam stvorile osjećaj sitosti tokom obroka.

  • Sportisti deponuju više kalorija iz masti nego iz ugljenih hidrata,

Povećanje sposobnosti da se koriste masti uzrokuje proporcionalnu redukciju u oslanjanju na ugljene hidrate, čime se povećava izdržljivost.

Ako možete da sagorite više masti pri većem intenzitetu vježbanja, time ćete učiniti da vaše rezerve ugljenih hidrata traju duže, čime se poboljšava vaša izdržljivost.

Udio potrošenih masti je niži pri većim intenzitetima vježbanja, (65% i 85% V02max)

Ukupna količina potrošenlh masti je veća nego pri nižim intenzitetima vježbanja (25% V02max).

Veći udio masti se sagorjeva pri 25% V02max nego pri većem intenzitetu vježbanja.

Trening sportista

Ali ukupna količina kalorija sagorenih iz masti je manja nego pri većim intenzitetima vježbanja.

Vitamini rastvorljivi u mastima (liposolubilni vitamini), u koje spadaju vitamini A, D, E i K, moraju da se unose ishranom bogatom masnim namirnicama.

Važno je primjetiti, međutim, da oksidacija masti, ne može da se poboljša do te mjere da se eliminiše potreba za ugljenim hidratima. (glikogenom) za vrijeme intenzivnog vježbanja.

Takođe, veća sposobnost da se masti metabolišu za dobijanje energije ne treba da potakne sportiste da povećaju proporcionalan unos masti.

Pod pretpostavkom da je nivo unosa kalorija adekvatan, sportisti mogu da proizvedu i deponuju masti koje su im potrebne.

A veći unos masti u ishrani je jasan faktor rizika za pojavljivanje aterosklerotskih bolesti srca.

Čak i kratkoročno povećanje unosa masti sa pratećim smanjenjem unosa ugljenih hidrata u trajanju od samo 3 do 5 dana izaziva opadanje parametara izdržljivosti kada se uporede sa sposobnostima pri visokom unosu ugljenih hidrata.

Program čišćenja organizma Zašto je važno govoriti o tome! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori