Trigliceridi kao izvor energije kada je to potrebno

Trigliceridi

Trigliceridi

Trigliceridi – Većina konzumiranih lipida su trigliceridi, koji sadrže tri masne kiseline i jedan molekul glicerola.

  • Masti se u organizmu deponuju u obliku triglicerida, koje proizvodimo kada se ishranom unese prekomjerna količina energije.

Trigliceridi se deponuju u adipoznom (masnom) tkivu, gdje se nalaze grupisane masne ćelije i unutar mišićnih ćelija. (tzv. intramuskularni trigliceridi).

Oba depoa masti su na raspolaganju kao izvor energije kada je to potrebno.

Kada masti sagorjevaju kao izvor energije, deponovani trigliceridi se preuzimaju iz masnog ili mišićnog tkiva.

  • Svaki molekul masti se razlaže na svoje sastavne masne kiseline i molekul glicerola.

Nakon toga, svaka masna kiselina se dalje razlaže na dve ugljenične jedinice radi stvaranja ATP.

U cilju proizvodnje metaboličke toplote i energije za rad mišića.

Trigliceridi

Taj proces se naziva beta-oksidacija zbog činjenice da je za sagorjevanje masti, osim ugljenih hidrata, neophodan kiseonik.

Glicerol je jedinstven oblik lipida čija razgradnja podsjeća na sagorjevanje ugljenih hidrata prije nego masti, takođe je i efikasan humektant. (dobro zadržava vodu).

Neki sportisti koji se bave disciplinama izdržljivosti smatraju da im unos glicerola pomaže da zadrže više vode (fenomen poznat kao hiperhidracija ili superhidacija) nego da piju samu vodu.

U ekstremno toplom i vlažnom okruženju, gubitak vode će izvjesno biti veći od sposobnosti sportiste da nadoknadi tečnost, tako da bi započinjanje takmičenja u hiperhidriranom stanju moglo da donese izvjesne prednosti.

U istraživanjima izvedenim na teniserima i triatloncima, kod sportista koji su konzumirali glicerol prije takmičenja utvrđeni su pojedini zaštitni efekti hiperhidratacije, posebno kada su su vježbali na visokim temperaturama.

Međutim, stanje superhidriranosti će vjerovatno izazvati izvjestan stepen nelagodnosti na koju se treba naviknuti.

Sportisti koji piju tečnosti koje sadrže glicerol često opisuju osjećaj zadržavanja dodatne vode u tijelu kao osjećaj da su postali ,mješine za vodu”, ili kao osjećaj ,,težine” ili ,,krutosti”.

Ipak, ostaju pri tvrdnji da je to’ kako se oni osjećaju na kraju trke važnije od toga kako se osjećaju na početku, tako da je dodavanje glicerola u tečnosti koje se piju prije takmičenja postalo standardni protokol za neke sportiste.

Program smanjenja tjelesne težine prirodnim putem! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori