Lipidi i fizička aktivnost Depoi energije u masnom tkivu

Lipidi i fizička aktivnost

Lipidi i fizička aktivnost

Lipidi i fizička aktivnost – Čak i najmršaviji i najzdraviji sportisti imaju znatne rezerve energije u formi deponovanih lipida.

  • Prosječni depoi energije u masnom tkivu kreću se izmedu 50.000 i 100.000 kcal.

Što je dovoljno energije da se prehoda ili pretrči 800 do 1.600 km, bez potrebe za dodatnim unosom goriva.

Pored pomenutih rezervi iz masnog tkiva, sportisti imaju zalihe od približno 2.000 do 3.000 kcal u lipidima unutar mišićnog tkiva.

  • Masti koje se čuvaju u obliku triglicerida, dostupne su kao gorivo pod određenim uslovima raspoloživosti kiseonika.

Maksimalna oksidacija masti javlja se pri vježbanju intenziteta 60-65% V02max.

Pri većem intenzitetu vježbanja masti nastavljaju da sagorjevaju, ali distribucija energenata se menja primarno goriva postaju ugljeni hidrati.

Trigliceridi deponovani u masnom tkivu razlažu se na svoje sastavne molekule, glicerol i masne kiseline, a zatim ulaze u cirkulaciju.

Glicerol je dostupan svim tkivima za energetski metabolizam, a slobodne masne kiseline se transportuju do aktivnih mišića, gde se oksidišu da bi se dobila energija.

  • Trigliceridi deponovani u mišićima takođe se razlažu na glicerol i masne kiseline.

Masne kiseline sagorjevaju radi dobijanja energije tamo gde ih stalno ima.

I glicerol može da sagorjeva u aktivnim mišićima radi energetske podrške.

Može da se transportuje do krvne plazme kao izvor energije za druga tkiva.

Lipidi i fizička aktivnost

Što je niži intenzitet vježbanja, to je veća proporcija masti koja sagorjeva da bi se zadovoljile potrebe za, energijom.

Kako se intenzitet vježbanja povećava, smanjuje se proporcija masti koje sagorjevaju a povećava se proporcija ugljenih hidrata kao dominatnog energetskog izvora.

Ova osnovna činjenica je glavni razlog tome što se toliki broj ljudi bavi aktivnostima niskog intenziteta da bi sagorjevali nagomilane lipide i snizili nivoe tjelesnih masti.

Medutim, razmjeru sagorenih masti ne treba pomješati sa ukupnom količinom potrošenih lipida pri različitim intenzitetima fizičke aktivnosti.

  • Kako se intenzitet fizičke aktivnosti povećava, povećava se i ukupan broj kalorija koji se sagorjeva po jedinici vremena.

Iako može da se smanji procenat masti koje sagorjevaju na zadatom intenzitetu vježbanja, ukupna količina utrošenih masti u kalorijama i gramima je veća, pošto je ukupna tražnja za energijom viša.

Pouka ovih činjenica o metabolizmu jeste da sportisti koji žele da smanje sadržaj tjelesnih masti treba da vježbaju na nivou od barem 65% V02max.

Ali i višim intenzitetom, uz usklađeno trajanje treninga radi optimizovanja potrošenih masti.

Vježbanjem pri niskom intenzitetu masti sagorjevaju kao dominantan izvor energije.

Ali je ukupna potrošena količina masti manja nego pri vježbanju visokog intenziteta.

Koliko nam je potrebno kalorija dnevno? (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori