Trigliceridi srednjih lanaca ubrzava pokretanje masti

Trigliceridi srednjih lanaca

Trigliceridi srednjih lanaca

Trigliceridi srednjih lanaca – Postoje proturječni dokazi o tome da ulja triglicerida srednje dučkih lanaca mogu imati izvjesne blagotvorne osobine za sportiste.

Trigliceridi sa lancima masnih kiselina koji sadrže od 6 do 12 atoma ugljenika.

Ulje triglicerida srednje dugačkih lanaca se direktno apsorbuje i brzo kataboliše u masne kiseline i glicerol.

Pošto lako i brzo oksidiše radi dobijanja energije, čini se da ulje triglicerida srednjih lanaca metaboliše slično ugljenim hidratima.

Takođe postoje izvjesni dokazi da to ulje ubrzava pokretanje masti iz depoa.

Moguće je i da povećava brzinu sagorjevanja energetskih materija (ubrzava energetski metabolizam).

U istraživanju čiji je cilj bio da se procjeni relativan uticaj ugljenih hidrata nasuprot uticaju ugljenih hidrata u kombinaciji sa uljem triglicerida srednje dugačkih lanaca na parametre biciklističkog testa.

Pokazalo se da su ugljeni hidrati doveli do poboljšanja sposobnosti na stazama od 100 kilometara.

Ali da dodavanje ulja triglicerida srednjih lanaca nije dodatno poboljšalo sportske rezultate.

Drugo istraživanje ukazuje na to da je tajming za unošenje ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca važan faktor za unapređenje izdržljivosti.

Unosenje 400 mL rastvora ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca (3,44%) prije trke, uz 10% rastvor glukoze za vrijeme trke.

Imalo je uticaja na poboljšanje sposobnosti tokom vožnje na hronometar.

Izveden je zaključak da je smanjena potrošnja glikogena i povećano oslanjanje na masti zaslužno za zabelježeno poboljšanje rezultata.

Trigliceridi srednjih lanaca

Redovnim unosom ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca nisu poboljšani parametri izdržljivosti niti je izmjenjen energetski metabolizam treniranih muškaraca trkača.

Osim toga, postoje dokazi da unos ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca može nepovoljno da izmjeni koncentraciju lipida u krvi,

Na šta treba ozbiljno obratiti pažnju kada se radi o sportistima koji imaju porodičnu istoriju srčanih oboljenja.

Unošenje ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca može proizvesti prednost kod sportista koji imaju poteškoća sa održavanjem poželjne tjelesne građe.

Zdravi ljudi koji konzumiraju 5 do 10 grama (45 do 90 kcal) ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca, osjećaju veću termogenezu izazvanu unosom hrane nego nakon ekvivalentnog unosa dugolančanih triglicerida,

Ta povećana termogeneza može podstaći mršavljenje. (najuobičajeniji oblik masti u namirnicama)

Iako ne postoji u koncentrisanim količinama u bilo kojoj namirnici, ulje triglicerida srednje dugačkih lanaca može se kupiti u mnogim prodavnicama.

Pošto je zasićeno, ono je stabilno i može da ima dugačak rok trajanja.

Na sportiste koji imaju otežan adekvatan unos energetskih materija, konzumiranje 2 do 3 kašike (30 do 45 mL) ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca može da ima blagotvorno dejstvo.

Ulje triglicerida srednje dugačkih lanaca sagorjeva drugačije od drugih masti.

Tako da unos ovako male količine može da bude dobar način da se osigura da sportisti koji imaju teškoća da unesu dovoljno kalorija zadovolje svoje potrebe.

Treba imati na umu da za većinu sportista maksimalan unos ulja triglicerida srednje dugačkih lanaca ne treba da prelazi 30 grama (270 kcal).

Unos iznad pomenute količine u ogromnoj mjeri povećava rizik od pojave smetnji gastrointestinalnog trakta, uključujući i dijareju.

Gojaznost i tjelesna težina uzroci šećerne bolesti! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori