Varenje i apsorcija Povećavaju sportska postignuća

Varenje i apsorcija

Varenje i apsorcija

Varenje i apsorcija. Sportistima je potrebno više energetskih hranljivih materija, više tečnosti i više vitamina i minerala nego nesportistima.

Sve te esencijalne supstance moraju da prođu kroz gastrointestinalni trakt da bi bile svarene i apsorbovane.

  • Od ključnog je značaja da se sportisti upoznaju sa mnogim pitanjima u vezi sa protokom hranljivih materija i tečnosti kroz gastrointestinalni trakt.

Na primer, razumevanje želudačnog pražnjenja omogućava sportistima da usvoje najbolje strategije za unos najveće količine energije i tečnosti a da to ne izazove mučninu ili povraćanje.

  • Razumjevanje varenja i apsorpcije hranljivih materija i tečnosti pomaže sportistima da razviju optimalne metode za unos hranljivih materija i tečnosti.

Koje su potrebne radnim mišićima dok istovremeno održavaju volumen krvi. (što je od ključnog značaja za sportska postignuća).

Najbolje strategije za unos hrane, na osnovu funkcije gastrointestinalnog trakta.

Varenje i apsorcija
  • Povećavaju sportska postignuća
  • Minimalizuju potencijalno opasne efekte loše raspoređenih obroka.

U slučaju kada su neophodni suplementi gvožđa ili kalcijuma, razumjevanje apsorpcije tih minerala u gastrointestinalnom traktu pomoći će sportistima da isplaniraju najbolji način kako da ih unose putem ishrane.

Koja pitanja treba razmotriti kada se unose hranljive materije i tečnosti koje su neophodne sportistima?

Cilj je da unosimo najpotrebnije hranljive materije istovremeno smanjujući rizik od pojave tegoba gastrointestinalnog trakta. (naročito u periodu treniranja i za vrijeme takmičenja)

Gastrointestinalni trakt

Hranljive materije se nalaze u hrani, a posao gastrointestinalnog trakta je da razloži (svari) hranu na sastavne hranljive materije i dopremi te hranljive materije do krvi i limfe da bi dospjele do ćelija (apsorpcija i transport).

Ljudski organizam je nevjerovatno efikasan kada se radio varenju i apsorbovanju hranljivih materija i transportovanju apsorbovanih hranljivih materija do tkiva.

Proces počinje kada stavimo hranu u usta, a nastavlja se kroz želudac i crijeva.

Na putu kroz gastrointestinalni trakt, hrana se mehanički mrvi, obrađuju je hemijska jedinjenja koja pomažu da se oslobode hranljive materije, izložena je radikalnim promjenama kiselosti i sabija se da bi se odbacio ostatak.

Snaga programa čišćenja organizma Clean 9! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori