Unos hranljivih materija prije treninga

Unos hranljivih materija

Unos hranljivih materija

Unos hranljivih materija. Sportisti najčešće postavljaju pitanje šta da jedu prije treninga?

Iako to jeste važno, ipak nije toliko značajno kada se uporedi sa time šta bi sportisti trebalo inače da jedu.

Ako sportista nekoliko sati pred početak treninga pojede palačinke, to neće biti pravilna priprema.

  • Da bi se postigao nivo utreniranosti i dobra ishrana, treba ulagati neprekidan i dugoročan napor

Nema načina da sportista koji pati od nedostatka gvožđa magično izlječi svoje stanje time što će konzumirati malo crvenog mesa pred trening.

Može potrajati i 6 mjeseci da se uz pravilnu ishranu dostigne stanje normalnog statusa gvožđa.

  • Prvi i najvažniji korak u pripremanju za trening jeste da se konzistentno hranom unosi dovoljno energije i hranljivih materija da bi se zadovoljile potrebe organizma

Ukoliko sportista to ne postigne, neizbježno će doći do lošeg ishoda na treningu, bez obzira na to šta On učinio neposredno pred sam trening.

  • Uz unos dovoljne količine energije i hranljivih materija, podjednako je važno da se namirnice unose onda kada organizam iz njih može izvući najviše koristi.
Unos hranljivih materija

Vremenski raspored obroka je takođe važan da bi se određenim mišićima obezbjedilo dovoljno energije i hranljivih materija.

Da se razvijaju tokom sesija treninga, a ne da sagorjevaju zbog dobijanja energije jer sportista nije unjeo dovoljno energetskih materija.

Jednostavno rečeno, važno je unjeti dovoljno hrane i unjeti je pravovremeno.

To nije lako postići pošto sportisti imaju veoma iscrpljujuć raspored.

Zato treba strateški razmisliti i napraviti dobar plan da se obrok uzme onda kad je hrana najpotrebnija.

Iako se možda čini da nije toliko važno da se ima pažljivo osmišljen plan obroka koliko je važno imati dobro razrađen plan treninga.

Treba da se shvati da su oba ta plana podjednako važna.

0 njima treba razmišljati istovremeno da bi se postigao optimalan unos namirnica koje se konzumiraju da budu adekvatna podrška treniranju.

Ako unos hrane podržava plan treninga, šta sportista treba da promjeni u danima prije takmičenja.

Unos hranljivih materija

Sedam dana prije takmičenja treba da ostvari tri glavna cilja:

1. Sportista treba postepeno da se odmara.

To mnogim sportistima i trenerima može predstavljati problem.

Zbog toga što sportisti ( uz podršku trenera ili bez njihove podrške) često povećavaju obim treninga nedelju dana pred takmičenje.

Pretreniranost je veliki problem i može povećati rizik od razboljevanja ili sportskih povreda.

  • Sportisti svakako ne ide u prilog da maksimalno trenira pred samo takmičenje

2. Sportista treba da se potrudi da postepeno popunjava rezerve glikogena (energije) u mišićima.

Glavna svrha postepenog redukovanja intenziteta i trajanja treninga pred takmičenje jeste stanje u kome sportista može da započne takmičenje sa maksimalno punim rezervama glikogena u mišićima.

Kapacitet deponovanja glikogena je relativno mali.

Sportisti se najviše oslanjaju na deponovani glikogen kao energiju za rad mišića. (to je ograničavajuće gorivo za rad mišića, bez obzira na tip vježbanja kojim se sportista bavi)

Dakle, važno je da se hranom unosi obilje ugljenih hidrata i da se smanji aktivnost da bi se obezbjedilo da depoi glikogena budu puni pred početak treninga.

3. Sportisti treba da budu dobro hidrirani.

Kada sportisti naporno treniraju, teško je (ako ne i nemoguće) da održe optimalno stanje hidracije.

  • Potrebno je vrijeme da se povrati tečnost izlučena iz organizma

Sportisti treba sebi da omoguće da to učine tako što će smanjiti intenzitet i trajanje treninga i unositi mnogo tečnosti.

Unos hranljivih materija

Dodatni blagotvoran efekat dovođenja organizma u stanje dobre hidriranosti jeste to što se povećavaju rezerve glikogena.

Postepeno smanjivanje intenziteta treninga 7 dana pred takmičenje olakšava sportisti da započne takmičenje u stanju dobre hidriranosti i u stanju optimalne popunjenosti energetskih depoa.

Naravno, u mnogim sportovima sportisti ne mogu sebi da dozvole taj luksuz da smanjuju intenzitet aktivnosti u sedmodnevnom ciklusu.

Košarkaši i hokejaši svake nedelje igraju po nekoliko utakmica u toku sezone, a igrači bejzbola igraju skoro svaki dan.

Iako im njihovi rasporedi ne dozvoljavaju sedmodnevno smanjivanje intenziteta aktivnosti, treba imati na umu principe koji se nalaze u pozadini smanjenja intenziteta treninga, obnavljanja rezervi glikogena i optimalne hidracije i, kad god je to moguće, poštovati ih.

Za sportiste kojima dnevni raspored onemogućava da smanje intenzitet aktivnosti, poštovanje režima ishrane zasnovanog na unosu namirnica bogatih ugljenim hidratima i održavanje optimalne hidracije postaje još važniji element sportskih postignuća.

Sportisti sa takvim rasporedom treba da osmisle plan unosa hrane i pića koji će biti isto tako utvrđen kao što je njihov plan treniranja za takmičenje.

Gojaznost i tjelesna težina uzroci šećerne bolesti! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Odgovori