Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama

Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama

Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama

Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama. Iz toga mogu da se izvedu sledeće konsekvence.

Za sve sportove u kojima izmjena materije ugljenih hidrata, pri naporu, ima posebni značaj u smislu propisivanja ishrane

  • Temeljna ishrana, naročito obilna ugljenim hidratima, poboljšava bogatstvo postojanja i regeneraciju glikogenskih zaliha.

To posebno važi za sportiste koji svakodnevno obavljaju veoma obiman trening, i za odgovarajući veliki intenzitet potražuju stalno veliki dio glikogenskih zaliha.

A naročito, sportisti-dugoprugaši, ukoliko im to veić nije običaj, moraju da se, malo po malo, – ali dosljedno – priviknu na odgovarajuću hranu, bogatu ugljenim hidratima.

  • Za uvećanje glikogena u datom mišiću, vrlo je važan preduslov da se glikogen u njemu angažuje putem naprezanja.

Samo tako može da dođe, malo po malo, do postepenog povećanja glikogenskih zaliha – preko dejstva superkompenzacije.

Drugim riječima, to znači da bez stalnog podsticanja odgovarajućim treningom, i ne mogu, prirodno, da se očekuju bitne promjene funkcija koje potiču od izmjene materija.

Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama
  • Po ovom pitanju, veoma su važni trenutci neposredno poslije napora.

Obilno unošenje ugljenih hidrata tada dobija posebnu vrijednost, zbog povoljnih uslova prihvatanja u samom mišiću.

Mnogi ne mogu tek tako da se naviknu na opštu ishranu vrlo bogatu ugljenim hidratima.

Pošto u nekim sportovima hrana, iz drugih razloga nije u cjelini sastavljena od mnogo ugljenih hidrata, potrebno je, baš, u ovim slučajevima uzeti u obzir i iskoristiti fiziološku potrebu za ugljenim hidratima, odmah poslije napora.

Poznato je da mnogi imaju malo želje za jelom odmah poslije tijelesnih napora, ukoliko je to teška hrana od mesa i bijelančevina.

Takvi radije traže da je hrana, po mogućnosti, lakša, sa sadržajem ugljenih hidrata i velikim količinama tečnosti.

  • U pića mogu da se unesu veoma velike količine ugljenih hidrata i to u obliku jela od glukoze. (npr. u voćnim supama, hladne voćne salate, kremovi od pudinga i sl.)

Čime se podmiruju prirodni zahtjevi, nastali zbog fizioloških potreba.

Potrebno je da se još jednom naglasi:

  • Osnovni stavovi za ishranu sa mnogo ugljenih hidrata pretežno važe za čovjeka koji se aktivno bavi sportom.

On živi pod režimom, otprilike, izjednačenog kalorijskog bilansa, jer troši svakodnevno mnogo kalorija pri treniranju.

Za fizički potpuno neaktivnog čovjeka, koji posebno i bez toga ima veliku težinu, ni iz kojih drugih razloga nije preporučljivo preobilno unošenje ugljenih hidrata.

Važnost dopune organizma glikogenskim zalihama
  • Popunjavnaje iscrpljenih zaliha ugljenih hidrata je pojava koja zahtjeva relativno mnogo vremena, radi današnje učestalosti treniranja u sportu.

Ako se glavni dio ponovnog stvaranja zaliha odigrava gotovo u prvim satima poslije napora, i potpuno završava u toku jednog dana, pri malom zamoru.

  • Oporavak zaliha poslije velikog pražnjenja rezervi, potraje uvijek 2-3 dana, prije no što je njihovo obnavljanje upotpunjeno.

Zbog toga nastaje, ako se dese novi napori u tom međuvremenu, lošije polazno stanje organizma.

Sa smanjenim mogućnostima mobilizacije snaga, pa istovremeno i opasnost sve većeg nastupajućeg iscrpljenja zaliha. (ako odmah usljedi intenzivan napor, a da se ponovno stvaranje nije do kraja obavilo)

Tada umjesto postepene superkompenzacije (supernadoknada zaliha) time može da nastane stanje potajnog, neopaženog nestajanja glikogenskih rezervi.

Sa tim ide, uporedo, i opadanje stvaralačke, takmičarske moći što predstavlja stanje pretreniranosti. (koje je uslovljeno slabijom izmjenom materija)

U životu se dešavaju takvi slučajevi relativno često.

Djelimično, se to iskazuje pogrešnom ocjenom situacije, a uz to i kod samog sportiste ne postoji dobra volja, ni želja za uspjehom.

Najpre se pri sastavljanju treninga, što je prirodno, obavezno uzimaju u obzir osnovne fiziološke činjenice.

  • Poslije napora, koji dalekosežno iscrpljuju glikogenske rezerve, potrebno je da usljede odgovarajući prekidi za oporavak. (faze sa manje intenzivnim treningom)

Ali u ovoj oblasti, istovremeno, postoji još jedno djelotvorno sredstvo u sastavu ishrane, koga neizostavno koriste procesi prilagođavanja koji se spontano dešavaju.

CLEAN 9 Detoksikujte svoj organizam uz pomoć Aloe vere! (Pročitajte više)

Linkovi za web šop i informacije o kupovini! (Pročitajte više)

Detoksikujte svoj organizam i u međuvremenu izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)