Važnost vitamina B i C i njihova rastvorljivost u vodi

Važnost vitamina B i C

Važnost vitamina B i C

Važnost vitamina B i C. Grupu vitamina rastvornih u vodi, obrazuju razni B-vitamini i vitamin C.

B1 vitamin (tiamin) javlja se najviše u klicama zrnevlja raznih žitarica i u kvascu, pa onda u orasima i mahunastim plodovima. (pasulj, grašak i sočivo)

 • Sadrži se i u iznutrici životinja – u srcu, crnoj džigerici i bubrezima.

Za ljude je hljeb njegov najvažniji izvor.

Tiamin zauzima centralni položaj u energetskoj izmjeni materije, pošto je sastojak nekih fermenata (npr. kokarboksilaze), koji su od glavnog značaja za iskorišćavanje ugljenih hidrata.

Odatle potiče velika potreba za ovim vitaminom, sa povećanim uzimanjem ugljenih hidrata, a takođe, i sa pojačanim intenzitetom energetske razmjene materija.

Računa se da je dnevna potreba oko 1 mg/1.000 nemasnih kalorija.

 • Nedostatak ovog važnog vitamina izaziva teške smetnje, koje pogađaju naročito mišićno tkivo, nervni sistem, a i srčani mišić.

Ova se bolest zove »Berl-Berr«, nekada epidemijska bolest Azije.

Pošto se tamo pirinač Ijuštio pri kuvanju, ljuske su se bacale, a nije se znalo da se time uklanja jedini izvor tiamina (B1-vitamin) pri ionako jednoličnoj ishrani stanovništva.

Važnost vitamina B i C
 • Vitamin B2 ulazi u sastav važnog disajnog, žutog, fermenta, – pri izmjeni materije, koji ima značaj za ćelije disanja.

Stoga se, praktično, nalazi u svakoj ćeliji.

U slobodnom obliku nalazi se, npr., u mlijeku.

 • I njega proizvode crevne bakterije (crijevna flora), te nedostatak nastupa kada druge bolesti izazovu smetnje pri njegovom uzimanju i korišćenju.

To može da se desi u slučaju bolesti jetre i crijeva, kao i kod šećerne bolesti (dijabetes).

Tada dolazi do pogoršanja vida, zbog oboljenja očiju, kože oko očiju i usta.

 • U B vitamine računa se i nijacin koji je osnovni elemenat fermenata što raznose vodonik.

Kao takav vrlo je važan za izmjenu materije svake pojedine ćelije.

Odatle ga naveliko ima u svakoj našoj hrani.

Sem toga organizam može ovaj vitamin da proizvodi i sam, iz određene esencijalne amino-kiseline (triptofana).

Njegovim je nedostatkom ranije nastajala bolest pelagra (»rapava koža«).

Važnost vitamina B i C

Ukrajevima gde se narod isključivo hrani kukuruznim proizvodima, u oskudici bolje, i bjelančevinama bogatije hrane.

 • Kukuruz skoro da i ne sadrži triptofana.

Pelagra je gadna bolest što se ispoljava na koži koja orapavi kao hrastova kora.

Nastaju prolivi i teška psihička stanja koja vode u ludilo.

 • Vitamin B6 (piridoksal) važan je za izmjenu bjelančevinskih materija i sudjeluje kao fermenat pri prenosu amino-kiselina.

Takođe se bogato nalazi u skoro svim namirnicama.

Potreba za njim uvećava se sa većom količinom bjelančevina u hrani, kao i sa većim fizičkim naporima i uporedo raste, vjerovatno, sa potrebom za B1 vitaminom.

 • Vitamin B12 potreban je samo u malim količinama.

On se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porjekla, naročito u crnoj džigerici.

Njegovo uzimanje i korišćenje vezano je za postojanje određene materije u želudačnom soku.

U njegovom nedostatku nastaju odmah smetnje koje se ispoljavaju, prije svega, u velikoj malo krvnosti – pošto je ometeno stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

 • Ostali vitamini B grupe su biotin, vitamin H, folna i pantotenska kiselina, koji su, takođe, sastojci važnih fermenata.

Oni su tako rašireni u prirodi da njihov nedostatak predstavlja rijetkost.

Pojavljuje se, najčešće, prilikom teških oboljenja organa za varenje.

Važnost vitamina B i C

Druga je slika za C vitamin askorbinsku kiselinu.

Poznato je da se ovaj vitamin nalazi najviše u svježem voću i povrću.

Bogato ga ima u paprici, peršunu, spanaću, paradajzu, kelju, jagodastom voću i soku citrusnih plodova. (narandži, limunu i grejpu)

 • Sadržaj voća u C vitaminu mnogo opada ako se isjecka, pa dugo drži na vazduhu, kuva ili konzerviše.

Važan izvor je i krompir, zbog njegove velike potrošnje.

Sada vrlo rijetko izbija bolest skorbut, glavna bolest zbog nestašice C vitamina, koja se ispoljava u krvarenju, slabom razvoju kostiju i vezivnog tkiva (naročito desni zuba i meso čeljusti), a, takođe, i u teškom zarastanju rana.

Ali su sigurno i danas moguća stanja nestašice manjeg stepena, što odmah izaziva pojave pogoršanog zdravstvenog stanja.

Organizam može u tkivu da uskladišti izvjesnu količinu ovog vitamina, više od nasušnih dnevnih potreba, ali do izvjesnog zasićenja.

Ovo se brzo potroši, tako da – u godišnjem dobu kada ima malo pristupačnih vitamina, dolazi do smanjivanja opštih funkcija (usljed nedovoljnih količina), i čovjek se ne osjeća najbolje (»proljećni zamor«).

 • Tada mora da se pripazi da potreba od 50 mg C vitamina dnevno, inače dovoljna, treba da skoči odjednom na 100 mg dnevno, naročito u slučaju gripoznih infekcija, tijelesnih napora i ostalih sekiracija.

U takvom stanju važno je obilno uzimati C vitamin, što eventualno mora da se dopuni unošenjem sintetizovanog vitamina (C-vitaminske tablete).

 • Prirodno je, da se bolje i brže, u organizmu resorbiraju količine vitamina C iz prirodne hrane, nego li uzimanjem čiste, sintetske supstance.
Važnost vitamina B i C

lako su to opšte priznate činjenice, opet se javljaju žustre prepirke da li dopunsko predoziranje može da postigne porast opšte sposobnosti organizma, kako tijela – tako i duha.

Pošto izgleda da askorbinska kiselina apsolutno ne škodi, čak, i u većim dozama od više grama na dan, to se slični opiti i dalje preduzimaju.

Do sada, obično, nema ozbiljnog dokaza o postignutim rezultatima.

Isto važi i za shvatanje da će organizam steći posebno veliku otpornost, prema infektivnim bolestima, uzimanjem velikih doza C vitamina.

Može samo da se utvrdi da je neophodno dobro snabdjevanje C vitaminom, kao uslov da se očuva puna sposobnost za rad, da je potrebna vještački uzimana dopunska količina, pri raznim naporima, radi zasićenja organizma, ali da uzimanje suvišne količine, preko zasićenja, ne donosi nikakve naknadne posljedice.

Prije se treba bojati da se organizam ne navikne na veliko uzimanje i da tada uzimanjem običnih količina, ispod zasićenja, ne nastupe negativne posljedice.

Prava uloga askorbinske kiseline u izmjeni materije svakako je višestruka, ali ni do danas nije u pojedinostima razjašnjena.

Detoksikujte svoj organizam i izgubite na prirodan način 3 i više kilograma za samo DEVET dana, bez napornih dijeta i GLADOVANJA. (Pročitajte više)

Uputstvo za korištenje CLEAN 9 programa! (Pročitajte više)

CLEAN 9 Detoksikujte svoj organizam uz pomoć Aloe vere! (Pročitajte više)